2000 rok Oliwnej z Salento Lecce
Bruno Antonio *
----------------------------------------
Dlaczego 538 odmian drzew oliwnych we Włoszech tylko dwa osiedlili się w Salento Lecce? Istnieją również inne odmiany drzewa oliwnego? Gdzie mogę zobaczyć? W tym pamiętać, uwagi Agronom.
----------------------------------------
To miło żyć w kraju, które zostały stratowane przez sandały Grecy dwa tysiące lat temu. Yeah! Grecy spojrzał, a następnie napisał, a ich pisma zachowały się do moich oczach było widać, że linia, która skręca do postaci, w moim umyśle, że symbole są przekształcane w znaczeń i obrazów z dwóch tysięcy lat.
Ty i czytałem, że mogę obserwować rzeczywistość dwa tysiące lat temu zarejestrowane przez naszych przodków. Ale o tym myśleć? Czy to nie cudowne? Nazwa grecki Strabon, że urodził się w Amasea do 58 roku pne i był starożytny geograf, wszedł w Salento Lecce! Wiem, bo czytałem jego opis obszaru, gdzie mieszkam. Jest to przywilej dostępu do postrzegania człowieka dwa tysiące lat temu, pisze, opisując Salento Lecce jako terytorium, na którym mieszkańcy byli bardzo pracochłonne do punktu jest w stanie uprawiać pszenicy i innych roślin, mimo szorstkości terenu funkcji obecność kamieni. Ciekawe odniesienia do braku Strabona wody w naszym regionie, które jednak podziwiać piękne pastwiska oraz obecności drzew.
To było 2000 lat, i pomimo zniszczeń pracy wykonywanej przez mężczyzn, krajobraz zachowuje swoje piękno, które ma swoje korzenie w starożytnej obecności drzewa oliwnego, lepiej byłoby napisać "las drzew Salento Lecce.
Luciana Baldoni, powołując się na temat "Charakterystyka odmian" projektu Olviva i pracownik naukowy w Instytucie Genetyki Roślin - CNR, stanowi punkt Perugia, że osoby w naszym kraju są obecnie 538 odmian drzew oliwnych, które stanowią około 42% światowego dziedzictwa . Ale zawsze przez tego samego badacza dowiedzieć się, że włoski oliwek opiera się na 90% przypadków tylko 50 odmian, a dodam, że jeden z Salento w Lecce opiera się na tylko dwóch odmianach: Lecce i Ogliarola Cellina z Nardo.
Ogliarola Lecce rośnie i produkuje w sposób zadowalający, mimo że jego wydajność jest zmienna w zależności od lat stać się w niektórych biednych. Cellina Nardo, znany również jako Saracenów, ma zawartości oleju mniejszej niż Lecce all'Ogliarola ale ciągłej produkcji przez lata tak, aby był on bardzo obecny w naszym środowisku.
Stwierdzono odmian oliwek w poważny kryzys pod koniec 1800 już przekroczyły 900 oliwy del Salento problemy Lecce rynku, ale nie w nieszczęściu, a szczególnie tymi z pasożytnicze Brusca, spowodowane przez grzyby należące do Ascomycota (Stictis panizzei).
Cellina Nardi powiedział w Salento Lecce, ponieważ w trakcie quell'epidemia okazało się bardziej odporne na Brusca.
Ale po dwóch tysiącach lat uprawy oliwek nigdy nie pojawiły się jak tylko te dwie odmiany? Możliwe, że przez lata nikt nie próbował wprowadzić nowe?
John Presta napisał w 1792 roku, że wprowadził oliwek wyścigu infrantoio i coregiuolo morajolo z Toskanii, który spowodował oliwki od trzeciego roku. Always Be przeszczepów poinformował, że grał z Licinio (Ahr) i Sergio (Resciola) Venafro.
Pod koniec 800 Adolf Baron Colossus rolnicze Capeselle na wsi Salento Lecce Ugento sobie sprawę z odmian gaje oliwne w Toskanii, Kalabrii i Bari, który odnosi się do prof. Giacinto kobiet w publikacji z 1969 r. stwierdzające, że te rośliny były wciąż żywe w tym funduszu, ale miał karłowate, mniej wydajne, i mało odporny na pasożyty.
Również pod koniec 800 były próby wprowadzenia nowych odmian drzew oliwnych w obszarze pana Modoni Palmariggi na wsi Salento Lecce i pan Healy w branży rolno Ruffano zarówno próby nie powiodły się.
Ale jak zawsze jest wyjątkiem, Lecce i Salento, które można określić jako zbiór odmian oliwek stworzony w gospodarstwie Istituto Tecnico agrario John Presta Lecce na drodze do St Peter's nóż i niedaleko parku archeologicznego starożytnych Rudiae.
W 1930 roku ówczesny dziekan prof Xavier Jovino zebrał 85 odmian z całych Włoch. Te drzewa oliwne są nadal podziwu na ulicy, która łączy się z Technikum Rolnicze Instytut hotelarz, który ma biuro w starej fabryce tytoniu Instytutu.
Stan roślin jest to, że nie wyklucza możliwości rozprzestrzeniania się w Salento Lecce nowych odmian oliwek.
Drzewa oliwne są teraz 80 lat iz tego powodu byłoby ciekawe do przestrzegania warunków i kontroli produkcji, piszę to w nadziei, że Ogród Botaniczny Wydział Biologii, Uniwersytet w Salento sobie z tym poradzić, jak tylko wysłać notatkę Hail to Profesor Rita, oraz dr Piero Agr użytkowników. Fabio Ippolito czynienia w pełnym wymiarze czasu z powodzeniem Ogrodu Botanicznego.
Ostatnia uwaga na Cellina Nardò że oprócz tego, że używane, aby uzyskać olej po ich słodzone solone w specjalnych pojemnikach zwanych Capasa gliny.
Każdy z nas w Salento Lecce jeść tych oliwek wraz z chleba lub chleb, wszyscy wiemy, jest nazywany "Pucci" przez zmieszanie drożdży do ciasta trochę oliwy Cellini, a następnie piec w piekarniku coraz naoliwione puccia, że dziś są dostępne we wszystkich piekarnie del Salento Lecce, ale raz został on przygotowany na 7 grudnia wszyscy wiemy, jest w przededniu święta Niepokalanego Poczęcia.
Chleb, wino i oliwa z oliwek są podstawą diety śródziemnomorskiej, że posiedzenie Komisji Międzyrządowej UNESCO w Nairobi, 16 listopada 2010 o nazwie dziedzictwa niematerialnego UNESCO.
Wszyscy wiemy, że jest naukowo udowodnione, że prawdziwą siłę diety śródziemnomorskiej jest korzystna, ponieważ powoduje przed układu krążenia i nowotworów. I ", która jest wspólna na wszystkich poziomach, że model basenu Morza Śródziemnego jest tylko okazały się skuteczne wobec większości czynników ryzyka, które predysponują do wystąpienia poważnych chorób przewlekłych naszego stulecia. światowej konsumpcji oliwy z oliwek ma średni roczny wzrost 9,2%. Spożycie oliwy z oliwek wzrosła o tej samej wielkości w bardziej rozwiniętych gospodarczo krajów, w których wzrost w ciągu ostatnich 10 lat były znaczące. USA i Kanada podwoiła się konsumpcji w Japonii był wzrost siedem razy, w Wielkiej Brytanii i Francji konsumpcji
pięciokrotnie, a Niemcy ponad trzykrotnie.
Więc na co czekamy? Ponad 85 tysięcy hektarów drzew oliwnych w lesie Salento, Lecce, istnieje około 9 milionów drzew oliwnych, z których każdy produkuje średnio około 40 kg oleju. W naszym regionie produkujemy 360 milionów funtów oliwy z oliwek lub 3 mln 600 tys. Ten olej z oliwek z Salento Lecce jest kluczowym składnikiem diety śródziemnomorskiej, żywności funkcjonalnej, która leczy głównych chorób przewlekłych naszego wieku, to teraz należy do nas, aby to znane wszystkim, że czynienie dobra dla ludzi, przyczyniają się do bogactwa naszego terytorium!
Bibliografia
Alberto Grimelli: Wśród ponad pięćset odmian oliwek, z których wybrać?
Anthony Bruno: kilku opiekunów http://centrostudiagronomi.blogspot.com/2010/05/un-manipolo-di-custodi-del-creato.html tworzenie
Albert F. Leandro: Descrittione w całych Włoszech i na jej wyspach odpowiednich Venetia, 1577
Giacinto Kobiety: aspekty i problemy restrukturyzacji w uprawy oliwek prowincji Lecce
Alessandra Miccoli: Uprawa przeszłości i teraźniejszości
Zakład Doświadczalny Oliwy - Rende (CS): STATYSTYCZNY SULL'OLIVICULTURA i oliwy z oliwek Oliwa z oliwek PUGLIA
Nessun commento:
Posta un commento